Fransa'da genel seçimlerin ikinci turunda son 37 yılın “öğle yemeğine katılım” rekoru kırıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Fransa'da aşırı sağcı bir hükümetin iktidara gelmesi durumunda pek çok analist parlamentoda siyasi bir çıkmaz yaşanma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor.

REKLAM

Yaklaşık 68 milyon insanın yaşadığı Fransa'da 49,5 milyon seçmen, Pazar günü yerel saatle sabah 08.00'de (09.00 TSI) oy kullanmaya başladı.

Öğle itibarıyla erken genel seçimlerin ikinci turuna katılım yüksek olmaya devam ediyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre Pazar günü “öğle seçmen katılım oranı” %26,6 oldu. Bu oran 1981'den bu yana en yüksek “öğle yemeğine katılım” düzeyi olarak kaydedildi.

30 Haziran'da yapılan ilk tur oylamada Ulusal Ralli (RN) partisi oyların %33'ünden fazlasını alarak şimdiye kadar elde edilen en yüksek oy oranını elde etti.

İkinci sırada yüzde 28,14 oyla merkez sol, Yeşiller ve aşırı solun ittifakı olan Yeni Halk Cephesi yer aldı.

Başkan Emmanuel Macron'un merkezci ittifakı %20,76 ile üçüncü sırada yer aldı.

Pazar günkü oylamanın sonucu, Millet Meclisini hangi partinin kontrol edeceğini ve kimin başbakan olacağını belirleyecek.

Macron'un zayıflayan merkezci çoğunluğuna verilen destek daha da azalırsa, başkan kendisini iş dünyası yanlısı ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı politikalarının çoğuna karşı çıkan partilerle iktidarı paylaşmak zorunda kalabilir.

30 bin polis görevlendirildi

Irkçılık ve antisemitizmin gölgesinde gerçekleşen seçim sürecinde 50'den fazla milletvekili adayının fiziksel saldırıya uğradığı bildirildi. Bu, Fransa'da alışılmadık bir senaryo olarak değerlendiriliyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin “ne aşırı solun ne de aşırı sağın huzursuzluk yaratmamasını sağlamak için” seçim günü için 30.000 polis görevlendirdiğini duyurdu.

Darmanin, seçim kampanyası sırasında hükümet sözcüsü Prisca Thevenot'a düzenlenen saldırının ardından Perşembe günü France 2'ye verdiği röportajda, “Bunun gibi şeyler şiddetin sınırları aşıldığında olur” dedi.

Seçim dönemindeki gerilim, Fransa'nın Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlandığı ve milli futbol takımının EURO 2024 şampiyonasında yarı finale çıktığı dönemde ortaya çıkıyor.

Bu arada 49,5 milyon seçmen ülkede son 20 yılın en önemli seçiminin ortasında bulunuyor.

Ulusal Lig'in mutlak çoğunluğu kazanması ve 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella'nın başbakan olması durumunda Fransa, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Nazi işgalinden bu yana ilk kez aşırı sağcı bir hükümet tarafından yönetilecek.

Sonuç büyük ölçüde belirsizliğini koruyor

Fransa'nın sol ve merkez partilerinden adaylar, ilk turun ardından aşırı sağcı Ulusal Birlik'in genel seçimlerde ezici bir zafer kazanmasını engellemek için yarıştı. yarıştan çekildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci Rönesans partisi ve sol görüşlü Yeni Popüler Cephe (NFP) ittifakından çok sayıda bakanın da aralarında bulunduğu adaylar, Rallying National'da rakiplerine karşı başarılı olma olasılığı en yüksek olan adayları desteklemek için yarıştan çekildi.

İki tur arasında yapılan anketler, Ulusal Birliğin 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te en fazla sandalyeyi kazanabileceğini gösteriyor. Ancak anketler onun Meclis'te çoğunluğu elde etmek için gereken 289 sandalyeye ulaşamayacağını ve tek başına ülkeyi yönetemeyeceğini gösteriyor.

Çoğunluğu kazanması halinde Macron, Fransa'da “ortak infaz” olarak bilinen alışılmadık bir düzenlemeyle iktidarı paylaşmak zorunda kalacak.

REKLAM

Bu durum başbakan ve cumhurbaşkanının partilerinin karşı karşıya gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Diğer bir olasılık ise hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesi ve parlamentonun kapalı kalmasıdır.

Bu, Macron'un merkez solla koalisyon görüşmeleri yapmasına veya hiçbir siyasi bağı olmayan bağımsız bilim adamlarından oluşan bir hükümet kurmasına yol açabilir.

Her iki durum da Fransa için benzeri görülmemiş bir durum olacaktır. Bu durum, AB'nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa'nın Ukrayna'yı silahlandırma, çalışma yasalarında reform yapma veya büyük bütçe açığını azaltma konusunda cesur kararlar almasını zorlaştırabilir.

Ulusal Birliğin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Fransa adına en fazla sandalyeyi kazanmasının ardından Macron, 9 Haziran'da erken seçim yapılmasına karar verdi.

REKLAM

Bu karar en yakın müttefiklerini bile şaşırttı ve piyasalarda durgunluk ve endişe yarattı.

Özellikle küçük kasabalarda ve kırsal bölgelerde yaşayan pek çok Fransız seçmen, düşük gelirlerden ve Paris'in elit siyasi liderliğinin işçilerin kötü durumuna karşı kayıtsız kalmasından dolayı hayal kırıklığına uğradı.

Ulusal Lig, kırsal kesimdeki seçmenlerle bağlantı kurarak Fransa'nın sorunlarından çoğunlukla göçü sorumlu tuttu ve son on yılda partiye geniş bir destek sağladı.

Seçimler Pazar günü geç saatlerde sona erecek

Ulusal Ralli partisinin lideri Le Pen, partinin pek çok pozisyonunu yumuşattı. Pen artık Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nden (NATO) ve Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma çağrısında bulunmuyor.

İkinci tur oylama Cumartesi günü, Güney Pasifik'ten Karayipler'e, Hint Okyanusu'ndan Kuzey Atlantik'e kadar uzanan Fransız denizaşırı topraklarında başladı.

REKLAM

Fransa metropolünde seçimler Pazar günü saat 20.00'de sona erecek. Resmi sonuçların Pazar günü geç veya Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Bu süreçte Macron, istifa etmeyeceğini ve 2027 yılında görev süresinin sonuna kadar cumhurbaşkanı olarak kalacağını açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir