Boeing Starliner astronotlarının uzay istasyonuna dönüş tarihi belirsizliğini koruyor

NASA, iki astronotu önümüzdeki yılın başına kadar Uluslararası Uzay İstasyonunda tutup, arızalı Boeing kapsülünü boş gönderip göndermeyeceğine henüz karar vermediğini duyurdu.

REKLAM

Yaklaşık iki aydır uzay istasyonunda görev yapan iki astronotun Dünya'ya dönüş planına ilişkin Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yeni bir açıklama geldi.

Astronotların dönüş planına ilişkin nihai kararın Ağustos ayının ortasında verileceği daha önce bildirilmişti.

Çarşamba günü yayınlanan açıklamada NASA, astronotların dönüşüne ilişkin kesin bir tarihin henüz belirlenmediğini söyledi.

NASA'nın uzay operasyonları görev yöneticilerinden Ken Bowersox, iki astronotu önümüzdeki yılın başına kadar Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) tutma ve sorunlu uzay kapsülünü Boeing'e boş gönderme kararını hâlâ değerlendirdiğini söyledi: “Zamanımız var. Starliner'ı eve getirmeden önce.” Ve bu zamanı akıllıca kullanmak istiyoruz.”

NASA'nın güvenlik şefi Russ DeLoach, “Basit ve net bir hesaplama yapmak için yeterli veriye sahip değiliz” dedi.

DeLoach, NASA'nın Challenger ve Columbia uzay mekiklerinde muhalif görüşlerin göz ardı edildiği olayların aksine, uzay ajansının tüm görüşleri dahil etmek istediğini söyledi.

“Bu bazen çok hızlı hareket etmemek anlamına gelebilir çünkü her şeyi ortaya koymaya çalışıyoruz ve bunun burada da gerçekleştiğini görebilirsiniz” dedi.

Astronotların ilk Starliner mürettebatı olarak uzaya fırlatıldığında görev sürelerinin bir hafta olması bekleniyordu. Bununla birlikte, roket motoru arızaları ve helyum sızıntıları, kapsülün uzay istasyonuna olan yolculuğunu kısaltarak, kapsülün güvenli bir şekilde geri dönüp dönmeyeceği konusunda soruları gündeme getirerek astronotları belirsizlik içinde bıraktı.

Bu roket motorları, yörüngeden iniş için kapsülün zamanında doğru konumda tutulması açısından kritik öneme sahiptir.

NASA yetkilileri, karar vermeden önce daha fazla veriyi analiz ettiklerini ve kararın önümüzdeki hafta sonu veya önümüzdeki hafta başında verileceğini söyledi.

Bir sonraki SpaceX uçuşunu mu bekliyorsunuz?

Butch Wilmore ve Suni Williams, Boeing'in Starliner kapsülünü Dünya'ya geri göndermek yerine bir sonraki SpaceX uçuşunu beklemeye karar vermeleri halinde önümüzdeki Şubat ayına kadar uzayda kalacaklar.

SpaceX'e geçiş seçeneği, şu anda Eylül ayı sonlarında yapılması planlanan bir sonraki uçuşa atanan dört astronottan ikisinin değiştirilmesini de gerektirecek. Wilmore ve Williams, altı aylık görevin sonunda SpaceX'in Dragon kapsülündeki boş koltukları dolduracaklar.

Diğer bir komplikasyon ise uzay istasyonunda ABD kapsülleri için yalnızca iki park yeri bulunmasıdır. SpaceX'in Dragon kapsülü gelmeden önce Boeing kapsülünün istasyondan ayrılması gerekiyor.

Öte yandan Boeing, Starliner'ın astronotları hâlâ güvenli bir şekilde eve getirebileceğini iddia ediyor. Bu ayın başlarında şirket, lansmandan bu yana uzayda ve yerde gerçekleştirilen roket motoru testlerinin bir listesini yayınladı.

NASA, acil bir durum olmadığı sürece, mevcut SpaceX ekibini yenileri gelene kadar orada tutmak istiyor. Bu dört kişinin bu ay Dünya'ya dönmesi gerekiyordu ancak Starliner konusundaki belirsizlik nedeniyle görevlerine yedinci ay da eklendi ve eylül ayı sonuna kadar orada kalacaklar.

REKLAM

Uzay istasyonundaki görevlerin çoğu altı ay sürüyor, ancak bazıları bir yıla kadar sürebiliyor.

NASA Baş Astronot Joe Acaba şunları söyledi: “Onlardan yapmalarını istediğimiz her şeyi yapacaklar. “Astronot olarak onların işi bu” dedi.

Acaba, “Bu görev bir test uçuşu ve Butch ve Suni'nin kalkıştan önce belirttiği gibi, bu görevin mükemmel olmayabileceğini biliyorlardı” diye ekledi.

NASA, rakip hizmetler ve yedekleme seçenekleri sağlamak amacıyla mekiklerin 2011 yılında kullanımdan kaldırılmasının ardından astronotları uzay istasyonuna taşımak için SpaceX ve Boeing ile sözleşme imzaladı.

REKLAM

SpaceX astronotunun ilk uçuşu 2020 yılında gerçekleşti. Boeing, 2019 yılında gerçekleştirdiği ilk test uçuşunda büyük sorunlarla karşılaştı ve bu nedenle uçuşu tekrarlamak zorunda kaldı. Daha fazla sorun ortaya çıktıkça şirket, astronotları uçurmadan önce bunları düzeltmek için 1 milyar dolardan fazla para harcadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir