Dünyada süper mikrop uyarısı: DSÖ ülkeleri uyardı! “Bağışıklık sistemi güçlü olsa bile hızla ilerler” Ciddi enfeksiyonlara neden olur

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni bir raporda, “hipervirülent” süper mikrobun tehlikeli yeni türlerinin ABD dahil 16 ülkede bulunduğunu duyurdu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ İYİ OLSA BİLE HIZLA İLERLİYOR

WordsSideKick.com'dan gelen bir rapora göre, hipervirülent Klebsiella pneumoniae (hvKp) olarak bilinen süper bakteri, sağlıklı bağışıklık sistemi olan kişilerde bile hızla ilerleyen ölümcül enfeksiyonlara neden olabilen, ilaca dirençli bir bakteri türüdür.

K. pneumoniae genel ortamda (örn. toprak ve su) ve insanlar dahil çeşitli hayvanların üst boğazında ve gastrointestinal kanalında bulunabilir. Mikrobun klasik versiyonu, tıbbi ekipmanı kirletebildiği ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olabileceği için hastane gibi sağlık bakım ortamlarında büyük bir sorun teşkil ediyor.

iStock-1071072540

Zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve sinir sistemi enfeksiyonlarının menenjite neden olduğu bilinmektedir. Bakteriler başlangıçta ampisilin antibiyotiğine karşı doğal olarak dirençliydi ve son yıllarda ilaca karşı giderek artan bir direnç geliştirdiler.

ÖLÜM TEHLİKESİ

K. pneumoniae'nin yeni “hipervirülent” çeşidi daha geniş bir tehdit oluşturuyor çünkü sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerde bile ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor. İnvaziv enfeksiyonlar çok hızlı ilerleyerek yüksek oranda komplikasyon ve ölüme yol açabilir.

iStock-1835533730 (1)

Bilim adamları, hvKp'nin Asya'da ilk kez 1980'lerde keşfedildiğinde çeşitli antibiyotiklere karşı savunmasız olduğunu ancak artık küresel olarak yayıldığını ve hem eski hem de yeni antibiyotik sınıflarına karşı dirençli olduğunu gösterdi. Bazılarının, çoklu ilaca dirençli bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için sıklıkla kullanılan bir antibiyotik sınıfı olan karbapenemlere karşı bile dirençli olması özellikle endişe vericidir.

16 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

iStock-1267931794

DSÖ raporu, ajansın üye devletlerden K. pneumoniae'nin küresel yaygınlığı hakkında bilgi istemesinin ardından ortaya çıktı. Talepte 43 ülke ve bölgeden veriler üretildi; bunlardan 16'sı hvKp tespit ettiğini bildirdi. Rapor veren ülkelerden 12'si, 31 Temmuz'da DSÖ tarafından yapılan açıklamada, ST23 adı verilen ve karbapenemlere ve mevcut tüm beta-laktam antibiyotiklere direnç kazandıran genleri taşıyan, özellikle endişe verici bir bakteri türü bulduklarını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri genel olarak hvKp bakterisini tespit eden ülkeler arasında yer alırken, ST23'ü tespit edemeyen ülkeler arasında yer aldı.

TESTLER GENİŞLETİLMELİ

Dünya Sağlık Örgütü, açıklamasında küresel olarak “hvKp ile ilişkili enfeksiyonların prevalansının, bu mikroplara yönelik gözetimdeki mevcut sınırlamalar nedeniyle hafife alınabileceğini” belirtti. Ajans, bu enfeksiyonlarla ilgili kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve bunlara yönelik testlerin genişletilmesi ihtiyacını vurguladı. Ajans, bunun popülasyondaki süper mikrobu bir bütün olarak izlemek ve bireysel hastaları tedavi etmek için önemli olduğunu, çünkü bakterinin doğru şekilde tanımlanmasının doğru tedavi yöntemini seçmek için önemli olduğunu söyledi.

iStock-1378969316

Dünya Sağlık Örgütü, “Hipervirulans ve antibiyotik direncinin birleşimiyle, bu türlerin hem toplum hem de hastane düzeyinde yayılma riskinin artması bekleniyor” dedi. Sonuçlandırdı.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir