Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Beşar Esad'a ilişkin açıklama: Her an davet edebiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EURO 2024'ten dönen gazetecilerin bulunduğu uçakta, ülkenin gündeminde olan Suriye konusuna da değindi.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Hollanda ile oynadığı EURO 2024 çeyrek final maçını izlemek üzere 6 Temmuz'da gittiği Almanya'dan İstanbul'a döndü.

Erdoğan'a uçak yolculuğunda gazeteciler de eşlik etti.

Gezide gazetecilerin gündemine ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ülke gündeminde Suriye konusuna ilişkin bir de parantez açtı.

Cumhurbaşkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yeniden görüşme ihtimaline ilişkin ise şunları söyledi: “Beşar Esad, Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yönelik bir adım atar atmaz ona karşı da aynı yaklaşımı göstereceğiz. Dünden beri Suriye'nin düşmanı değildik, görüştük. Bir aile olarak Esad'la.” “dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani'nin olası bir görüşmeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Davetimizi yapacağız. Umuyoruz ki bu davetle Türkiye-Suriye ilişkilerini daha da iyiye taşımak istiyoruz. en yüksek seviye”. Geçmişte olduğu gibi aynı nokta. Bizim davetimiz her zaman “Bir zamanı olabilir” dedi.

Son olarak, Kayseri'de başlayan ve ülkenin birçok şehrinde görülen mülteci karşıtı gösteriler ile Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye karşıtı eylemlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı, “Mutlaka bir karışım var. Yani mümkün değil” dedi. bu tür olaylarda siyasi bir karışım yok, bunu ne kadar karıştırmaya çalışıyorlar?” “Ne yaparlarsa yapsınlar, biz güçlü bir devlet olarak onlara hemen tokat attık ve o günden sonra da atmaya devam edeceğiz. Şimdi ileri” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak 28 Haziran Cuma namazı sonrasında Esad'la görüşebileceklerini söylemişti.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmaması için hiçbir neden yok. Geçmişte yaptığımız gibi yine yapabiliriz. Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz bunun için de bir neden yok.” Aile birleşimine ulaşana kadar Sayın Esad'la geçmişte yaptığımız gibi bunu bir daha yapamayız” dedi.

Türkiye yıllardır Esad'ı iktidardan uzaklaştırmak isteyen silahlı muhalif savaşçıların büyük bir destekçisi oldu ve 2016'dan bu yana kuzey Suriye'de üç büyük askeri operasyon gerçekleştirdi. Kuzey Suriye'nin bir kısmı Türk ordusunun kontrolü altında.

Rusya ve İran'ın desteklediği Esad, son yıllarda müttefiklerinin de yardımıyla toprakların çoğunu yeniden ele geçirmeyi ve savaşın gidişatını kendi lehine çevirmeyi başardı.

Türkiye destekli muhalif güçler artık sadece Suriye'nin İdlib bölgesini yönetiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir