Ruanda, BMMYK'yi yanlış bilgi paylaşmakla suçluyor – Son Dakika Dünya Haberleri

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Birçok kez söylediğimiz gibi Ruanda düzensiz göçmenleri geri göndermiyor. BMMYK yalan söylüyor.” İfadesi kullanıldı.

Açıklamada, BMMYK'nin, İngiltere ile imzalanan göçmenlik anlaşması sonrasında Ruanda'da kaçak göçmenlere kötü muamele yapıldığı yönündeki iddialarının asılsız olduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

“BMMYK, Afrikalı göçmenleri Acil Geçiş Mekanizması aracılığıyla Libya'dan Ruanda'ya güvenli bir şekilde getirmek için bizimle birlikte çalışmaya devam ederken, bir yandan da Ruanda'nın düzensiz göçmenlere yönelik muamelesi nedeniyle Birleşik Krallık mahkemelerine uydurma suçlamalar getiriyor.”

Birleşik Krallık'tan yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesine ilişkin “Güvenli ülke” Ruanda'nın açıklaması, BMMYK'nin söz konusu kişilerin Ruanda'da tehlikede olduğu yönündeki iddialarının ardından geldi.

BMMYK, Ruanda'daki sığınmacıların istismar ve işkenceye maruz kalabilecekleri ülkelere gönderilebileceği yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İngiltere'deki tartışmalı “Ruanda Planı”na ilişkin 23 Nisan'da yaptıkları ortak yazılı açıklamada, hükümete Ruanda'ya düzensiz göçmen gönderme planını yeniden gözden geçirmesi ve bu planın yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. bunun yerine düzensiz göçmen akışının önlenmesi için pratik önlemlerin alınması tavsiye edildi.

RUANDA PLANI

İngiliz hükümeti, Nisan 2022'de hazırlanan “Ruanda Planı” kapsamında düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollardan girip sığınma talebinde bulunanları Ruanda'ya gönderme amacını açıklamıştı.

Ülke muhalefetinin, insan hakları örgütlerinin ve başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yargıtay tarafından meşru görüldü.

Kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararıyla durduruldu. Ardından İçişleri Bakanlığı, Yargıtay'da yeni bir dava açtı ve Mahkeme, 19 Aralık 2022'de Ruanda'ya uçuşun yasal olduğuna karar verdi.

Mahkeme, temyiz yolunu da açık tuttu ve insan hakları savunucularının bu mahkemede açtığı davanın ardından 29 Haziran'da Ruanda'nın planının hukuka uygun olmadığına karar verdi. Hükümet, Yargıtay'ın kararını Yargıtay'a taşıdı.

Yüksek Mahkeme, 15 Kasım'daki kararında, kişilerin Ruanda'ya gönderilmesinin, bu ülkede kötü muameleye maruz kalma ve ülkelerine geri gönderilme gibi risklerin bulunduğunu belirterek, planın hukuka uygun olmadığını söyledi. Ardından 5 Aralık 2023 tarihinde Ruanda ile yeni bir anlaşma imzalandı.

Söz konusu anlaşmaya göre İngiltere'den Ruanda'ya gönderilen düzensiz göçmenler, İngiltere dışında üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilemeyecek.

Ruanda'daki diğer sığınmacılarla aynı haklara sahip olacak bu kişilerin hukuki taleplerine destek verilecek.

Ruanda'nın sorumlulukları bağımsız gözlemciler tarafından izlenecek. Tasarıyla Ruanda, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilebileceği güvenli bir ülke olarak kabul edilecek.

Ruanda'nın güvenli olduğunu gösteren hukuki tedbir ve uygulamalar da hayata geçirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir